Bruk av bur til hund

Hund i bur

 

Da jeg vokste opp med hund på 70 og 80-tallet kan jeg ikke huske at det var noen som hadde bur. Da jeg kjøpte min første egne hund i 1992 oppdaget jeg at det var et par personer som brukte bur. Men nå ser det ut til at bur er noe man kjøper på lik linje som med teppe, bånd og matskåler til hunden. Bur blir også anbefalt som et ledd i trening eller for å ha kontroll over ulike situasjoner. Men desverre ser det ut til at flere og flere hunder tilbringer hele natten i bur og hele dagen da familien er på jobb/skole. For enkelte hunder kan det raskt bli 16 timer i løpet av et døgn.

Det er lurt å lære valpen/hunden å kunne være i bur. For det er en fordel med bur i enkelte situasjoner.

 • I bilen er det mest trafikksikkert å ha hunden i bur. En hund kan komme farende fremover ved en bråstopp og skade både seg selv og andre. Samtidig finnes det en og annen hund som er urolige og beveger seg rundt i bilen. En hund i fanget til sjåføren eller kanskje under beina er ikke gunstig.
 • Når man er på overnatting hos andre,  på hotell eller når hunden oppstalles på dyreklinikken vil det også være gunstig å ha hunden i bur.

Mange hunder trives godt i buret, og da kan man ha buret stående åpent slik at hunden kan komme og gå slik den ønsker. Man bruker buret som en hundeseng og et tydelig fristed.

Foruten situasjonene som er nevnt over vil det være gunstig med bur som et ledd i trening eller i en overgangsperiode. Men det skal ikke være en permanent løsning.

I Sverige har de laget regler for hvordan en skal bruke bur, noe vi ikke har i Norge.

Konklusjon

Hunder bør ikke oppbevares i bur, og burbruk skal ikke være en sovepute ved ev atferdsproblemer.

Målet bør være at hunden kan være alene uten å være i bur og at den heller ikke skal trenge å være i bur om natten. Men bur kan fint brukes under trasport eller i enkeltsituasjoner som krever det.

Les også denne artikkelen av Suzanne Hetts

 • øystein sørhaug

  Min hund er trent opp til å ligge i bur helt fra valp stadiet, ligger i bur når vi reiser på jakt og på hytte. Hjemme har jeg også bur, der står døra oppe om natten, på morgen ligger hun i buret å sover. Hun føler seg trygg der.

 • Thomas Rieber-Mohn

  Hund innelåst i bur hele dagen? Folk bør sette seg inn i hva slags dyr de skaffer seg FØR de skaffer seg et dyr. Fatter nesten ikke at det er mulig å gjøre sånne feil. Sett de eierne i et like trangt bur hele dagen og få omplassert hundene deres til hundemennesker.

 • Av 8 valper jeg har hatt her over tid (dvs 1 mnd eller lenger), har ingen av de sovet i bur om nettene som unge valper (2 av de fikk sove i bur en periode som unghunder, fordi de var litt vel kreative når jeg sov. 2 av 8). Samtlige har overlevd, til tross for at de har ødelagt ting – selv den som beit over en strømledning. Jeg må ha hatt veldig flaks med «mine» valper.

 • Disvis

  Jeg har alltid vært skeptisk til overdreven bruk av bur til hund. Til transport er det åpenbart greit med bur, men når hunden er hjemme, bør den aldri ha noe annet enn et åpent bur (om den i det hele tatt skal ha bur). Jeg kan heller ikke skjønne hvorfor folk skal ha hund om de lar den være i bur borti 16 timer i døgnet. Hunder er flokkdyr og intet flokkdyr liker å være innesteng alene i et bur mesteparten av dagen.
  Hunder er herlige dyr og kjempegodt selskap, men det er også mye ansvar og arbeid å ha en hund. Den skal oppdras for å kunne være med oss mennesker (og evt. sammen med andre dyr), den skal ha sine daglige turer og den trenger som oftes ymse former for stell. Folk som ikke har tid eller overskudd til dette, bør kanskje la vær å skaffe seg hund i utgangspunktet.

 • Jeg hadde ikke lyst på bur til mine hunder! Og som jeg angrer på at jeg ikke startet med det fra starten av! Hadde to og da to ble til en fikk god gutten min det for seg at han skulle spise opp alt. Av frykt for HAN og ikke tingene gikk jeg til innkjøp av bur. Og startet bur trening. Desverre hater han buret 🙁 I bilen er det helt topp!
  Men ikke hjemme! Det står alltid åpent og vi har trent og lekt masse med at buret er topp!! Nå er jeg så heldig at han stort sett er med meg over alt men jeg trener jevnlig for det er jo ikke alltid man kan ha de med seg.
  Kunne ikke falt meg inn om han likte det eller ikke å ha han innesperret natt og dag!! Bur bør være en trygg plass for hunen som de trives i men ikke over så lange perioder!!!
  Tips på å gjøre buret mer stas tas i mot med stor takk!!!
  Har gått tilbake of startet hjemme alene trening med å gå til postkassa og øke tiden gradvis, har lekt godbitsøk i buret. Og trent med belønning hver gang han går inn i buret og slapper av. Han får alltid griseører og kongen sin inne i buret med døren åpen, har til og med lagt meg inne i buret sammen med han og kost masse….
  Så hvis noen har andre gode råd blir jeg kjempe glad!

 • Simen

  Mange skrivefeil, men får ikke rettet det fra telefonen 😛

  Burde kanskje også ha skrevet at grunnen til at jeg kom med min kommentar er fordi jeg ikke synes det kom tydelig nok fram hvordan forfatteren mener RIKTIG bruk av bur bør være. At hunden er mange timer i bur når den er voksen er ikke bra, men å indirekte fraråde utviklingen med å kjøpe bur som valpeeier er heller ikke bra.

 • Simen

  Jeg synes det er en bra utvikling at valpekjøpere har bur som et punkt på innkjøpslisten. I valpetiden tisser og ødelegger hunden mye, og med bur har man mulighet til å holde fokus på hunden når den er ute av buret og avlede/aktivisere hunden slik at den verken skader seg selv eller andre gjenstander (som ledninger m.m). Når man er opptatt eller eventuelt borte fra huset har man ikke mulighet til å passe på i tilstrekkelig grad, og hva skjer i vanlige familie hjem når hunden holder på eller har gjort noe ugang? Den får kjeft. Bedre å vente til hunden vokser det fra seg enn å unødvendig utsette deg selv og hunden for konflikter. Kanskje ønske om å trene hund positivt i dag er det som er grunnen til utviklingen – før ønsket man å straffe for å etablere rangordning og lederskap, mens nå venter man heller til hunden gir seg med tyggingen. Kan ikke se at dette er en «hvilepute», men en bedre løsning.

 • Kaja

  Vel allerede der er det jo ikke rom for misforståelse, da er jeg enig i at denne uttalelsen var idiotisk. Har hørt så mange rare begrunnelser på hvorfor det er greit å la hunden være i bur selv om den piper. Bagatellisering og menneskeliggjøring og alt med seg. For å menneskeliggjøre litt tilbake, det er en fæl følelse å være fanget og ikke få hjelp av de som ser deg, dette ville ikke jeg gjort mot noen jeg var glad i. Så enig der, den var teit!

 • Grete

  Skjønner at 16 timer i bur er i overkant av hva man ønsker seg, men jeg har alltid mine valper/unghunder i bur på natta for å slippe å risikere å finne en død valp som har spist over strømledninger. Trener man crate game med hundene, vil de elske buret sitt og ikke ha problemer med å være der på natta.
  Når valpen/unghunden slutter å spise på alt den måtte ønske, er det også slutt på å være i bur om den ikke ønsker det selv.

 • Ida

  Vel, det var definitivt snakk om et lukket bur, og viktig at hunden ikke fikk slippe ut «uansett hvor mye den piper». Det ble heller ikke skissert noe opplegg for å gjøre buret til en positiv plass a’la det du skisserer.

 • Kaja

  Legger til at det kommer ann på hunden om bur er aktuelt også – min forrige sprang i buret som trygghet og koste seg gjerne der på kveldene – han var det jeg kaller «hulehund» :p
  Han jeg har ligger i buret av og til om nettene men trives best når han ser ting rundt seg så han vil ikke være i vårt tette atlasbur. Skulle vi hatt han i bur måtte det blitt gitterbur fordi han ikke er en «hulehund» og da ser jeg ikke lenger poenget. – dog det skal legges til at det kunne være fordelaktig at han lå i buret de 4 timene om dagen han var alene når han var litt yngre, så kunne det spart oss for noen tusen kroner pga kjedsomhet og valpetygging.

 • Kaja

  Det er mulig at vetrinæren mente noe annet – Selv kan jeg se nytten i dette om man ordlegger seg på en annen måte;

  Hvis hunden din ikke skal være i sengen eller er utrygg om nettene og målet ditt er at hunden skal kunne sove i eget rom og være trygg på dette, kan det lønne seg å ha en hulelignende installasjon tilgjengelig,, som et bur. Man kan gjøre hunden trygg på dette buret ved å gjøre det positivt å være der. Først kan man gi alle tyggeben og slikt i buret, legge inn favorittpleddet, gjøre det lunt og trygt å være der. Døren kan være åpen til buret så hunden kan velge å legge seg der frivillig fordi det er den tryggeste og beste plassen. Når dette har blitt en etablert vane og hunden er komfortabel med det kan man begynne å gradvis flytte buret vekk fra sengen for hver natt, så hunden vil være mer og mer på egenhånd i buret, men fremdeles alltid være tryggest der. Til slutt kan man ende opp med å ha buret i rommet man ønsker at hunden skal være alene i om nettene og når hunden er komfortabel med å være i dette rommet vil den kanskje etterhvert flytte seg til en møbel eller et annet sted og buret kan tas vekk. Jeg syns bur er flott å ha som en liten hule for hunden, men det skal være den mest positive og uovertruffent tryggeste plassen i verden hvor man frivillig kan komme og gå og være sikker på at man alltid blir latt være helt i fred. Døren er overflødig med mindre det er snakk om transport.

 • Ida Pedersen

  Jeg er helt enig i at hunder ikke skal oppbevares i bur, og at burbruk ikke skal være en sovepute ved ev. atferdsproblemer.

  På fredag leste jeg en tekst i VG’s tjeneste «Dyrebar» som jeg må si jeg reagerte sterkt på. Det handlet om «hvordan få hunden til å slutte å mase om natten», og veterinærens anbefalinger gikk i korthet ut på å ha hunden i bur, flytte buret lengre unna soverommet (så man ikke hører den plagsomme pipingen?), og å i tillegg venne hunden til å være i bur på dagtid. Altså klare anbefalinger om økt burbruk heller enn å lære hunde til å være rolig om natten uten bur.

  Hvordan stiller du, som er medlem i Dyrebar’s ekspertpanel, deg til slike anbefalinger? Man må jo dessverre anta at VG når ut til en vesentlig større del av befolkningen enn manimal…