Hvorfor spiser hunder avføring?

De vanligste årsakene til at hunder spiser avføring er atferdsmessige. Men det finnes mange medisinske årsaker til koprofagi også. Disse må først undersøke for og så evt. behandle før en kan stille en atferdsdiagnose.

Hva er de vanligste medisinske årsakene?

Alle medisinske problemer som fører til en reduksjon i opptak av næringsstoffer i fordøyelsessystemet kan forårsake Koprofagi. I tillegg til en grundig medisinsk undersøkelse bør hundens diett og mengden og sammensetningen av avføringen evalueres.
Om avføringen virker unormalt bløt og ser ut til å være dårlig fordøyd, sovaldi da bør en analysere avføringen og ta blodprøver.

Medisinske problemer som fører til redusert absorpsjon i tarmen, slik som f.eks. fordøyelsesenzymer eller parasitter kan føre til feiernæring, vitamin og mineralmangel. Dette igjen kan føre til at hunden får en økt appetitt og kan dermed begynne å spise avføring.
Om hunden lever på en diet som består av lite fordøyelige råvarer kan en få noe av den samme effekten. Samtidig kan det hende at hunden velger å spise avføringen fordi den fortsatt inneholder en del næringsstoffer som ikke er fordøyd.

Når voksne hunder plutselig begynner å spise avføring, kan det komme av en feil i absorpsjonen av næringsstoffer. I tillegg vil alle sykdommer eller tilstander som fører til økt appetitt, slik som; diabetes, Cuchings, tyroid-problemer, eller behandling med medisiner som f.eks. steroider. Alt dette kan føre til økt appetitt og kan derfor også føre til at hunden begynner å spise avføring.

I tillegg er det viktig å merke seg at om hunden utvikler smak for avføring fra et spesielt individ, kan det hende at det andre individet har en tilstand som fører til dårlig fordøyelse.

Hva er de vanligste atferdsmessige årsakene til at hunden begynner å spise avføring?

Koprofagi er et vanlig problem hos noen valper, og i de alle fleste tilfeller går dette over av seg selv når valpen blir voksen. Det har kommet mange forslag til denne atferden. Når valpen er alene kan den rett og slett begynne å undersøke, leke med, og til og med spise avføring for å engasjere seg i noe og å ha noe å leke med. Ettersom koprofagi ofte tiltrekker seg eierens oppmerksomhet vil det ofte skje at atferden blir ytterligere forsterket. Det kan også hende at atferden oppstår når valpen observerer tispa eller andre spise avføring. Dette er en helt normal atferd hos tisper for å gjøre rent hos valpen.

For eiere som bruker treningsmetoden “å stikke hundens snute i avringen” når den har gjort fra seg inne, kan det være en mate å lære hunden spise sin egen avføring. Hos voksne hunder er det en helt naturlig atferd å stelle og gjøre rent hos nyfødte valper. Dette innebærer også å spise avføringen deres. Å avbryte dette kan redusere sannsynligheten for at denne atferden vil bli en vane selv om valpene har blitt store.

Hvorfor spiser hunder avføring fra andre arter?

Denne atferden er ganske lik det å være åtseleter som hunden er.

Det er ikke uvanlig at hunder stjeler mat, raserer søppelbøtter, og spiser mat og matrester som de aller fleste mennesker vil finne ganske så avskyelig og uappetittlig. Avføring fra f.eks. katter og hest kan for hunder ha en tiltrekkende lukt, smak og tekstur som overgår at dette faktisk er avføring. Faktisk så er avføring sjeldent ubehagelig for hunder. På tur oppsøker de, snuser og markerer på avføring fra andre hunder. Det er en av luktene hunder konstant tiltrekkes av når de undersøker sine omgivelser.

Hvordan kan man behandle koprofagi?

Koprofagi kan best behandles ved å hindre hunden i å spise avføring. Dette gjør en ved å hele tiden passe på å plukke opp etter hunden i hagen og der hunden ellers måtte oppholde seg. Samtidig må en hele tiden passe på når hunden er ute.

Om eieren lærer hunden når en har gjort fra seg å komme med en gang og sitte for å få en godbit, kan denne atferden bli en vane og dette kan forhindre hunden i å spise avføringen sin.
Å lære hunden å gjøre fra seg på kommando kan også være nyttig. Andre måter å trene på er at hunden blir belønnet for å unngå avføring og heller holde seg nær hundeeier. Dette innebærer at man må gi hunden en belønning som er betydelig bedre enn avføringen.

Men samtidig må hunden få lov til å snuse og undersøke, som er en helt naturlig atferd hos hund. Men i det øyeblikket en ser hunden skal til å åpne munne å få ta en bit, da må en gjøre noe som avbryter hunden, men som samtidig ikke hunden assosierer med deg.

Så fort hunden avbryter kan du rope hunden til deg og belønne den for å komme. Om hunden er i band kan du forsiktig trekke hodet til hunden vekk fra avføringen for så å få hundens oppmerksomhet som du kan belønne. Denne metoden kan ta en del tid og betinger at hundeeier er veldig tålmodig i treningen. Men denne innebærer en mindre risiko for at hunden blir “hemmelig koprofag”, enn å bruke straff. En “hemmelig koprofag” spiser ikke avføring når du er tilstede eller du kan ta hunden på ”fersken”.
Hunder som har medisinske problemer må bli behandlet for den underliggende årsaken. En endring i dietten til noe som er mer fordøyelig eller med en annen proteinkilde kan være nyttig.

Hunder på slankefor kan få det bedre med å få masse mat som ikke er så fordøyelig slik at de får metthetsfølelse.
Å gi surmelksprodukter slik som biola eller cultura som inneholder bakterier som hjelper til med fordøyelsen kan også være verd å forsøke. Det kan også i noen tilfeller hjelpe å tilføre fordøyelsesenzymer i maten.