Pressemelding fra NAS vedr Cesar Millan

logo-nas

Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr kom med denne pressemeldingen i 2009 i forbindelse med lanseringen av www.dogwelfarecampaign.org

Ledende organisasjoner internasjonalt innen dyrevelferd,  atferd og veterinærmedisin advarer mot å trene hunder med metoder som forårsaker smerte og frykt, herunder noen av metodene som brukes av ”hundehviskeren” Cesar Millan i programmet ”Hundehviskeren”, som bl.a. sendes på TV Norge.

I England har veldedige organisasjoner, bl.a. the Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals, gått sammen med den engelske kennelklubben, veterinærorganisasjoner (British Small Animal Veterinary Association), og atferdskonsulenter (Association of Pet Behaviour Counsellors) for å uttrykke dyp bekymring for treningsmetoder som utgjør en alvorlig velferdstrussel for hunden og en betydelig risiko for hundeeiere som forsøker å anvende dem.
NAS (Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr) støtter denne advarselen.

Cesar Millan og Dyrevelferdsloven

Straffebaserte treningsmetoder, som har blitt observert brukt av Cesar Millan, går ut på å gi hunden en ubehagelig opplevelse for å hindre (uønsket) atferd. Slike treningsmetoder kan inkludere bruk av pigghalsbånd eller halsbånd som gir elektriske støt, kvelning av hunden ved hjelp av renneløkker (struphalsbånd) som stenger av eller begrenser lufttilgangen, og å presse hunden i bakken. Bruk av slike metoder truer hundens velferd, og er i mange tilfeller i strid med norsk dyrevelferdslovgivning, som forbyr å utsette dyr for frykt, skade eller unødige påkjenninger i forbindelse med trening, sier leder i NAS, Espen Gudim. Bruk av elektrisk strøm i trening av hund er for eksempel eksplisitt forbudt i Norge, med unntak trening for å forhindre jaging av sau og klovvilt. Straffebaserte treningsmetoder kan dessuten forverre de atferdsproblemene man forsøkte å løse, noe som utsetter hundeeieren for betydelig risiko. Flere vitenskapelige studier har funnet en sammenheng mellom bruk av aversjonsbaserte treningsmetoder og forekomst av uønsket atferd hos hund.

Organisasjonene hevder at bruk av slike treningsmetoder ikke bare er uakseptabelt ut fra dyrevelferdshensyn, men også unødvendig for å oppnå endring av uønsket atferd hos hund. Ansvarlige hundetrenere både i England og Norge bruker belønningsbaserte metoder for å trene hunder på en svært effektiv måte. Når hunden viser atferd som hundeeieren finner uakseptabel, for eksempel at hunden er aggressiv eller ødelegger ting, vil kompetente atferdsterapeuter kunne oppnå langsiktige endringer i atferden ved hjelp av veletablerte og veldokumenterte treningsmetoder som ikke utsetter hunden for smerte eller frykt.

Kompetente atferdskonsulenter

Vi i Norsk Atferdsgruppe for Selskapsdyr (NAS) slutter oss til denne vurderingen. Vi oppfordrer hundeiere til å nøye vurdere hvilke metoder de bruker i trening av hunden og hvor de velger å søke hjelp for atferdsproblemer. Alle kan kalle seg ”atferdseksperter”, ”atferdsterapeuter” e.l., men vi i NAS mener at kun kvalifiserte personer bør behandle hunder med atferdsproblemer, dvs personer med oppdatert kunnskap, trenerferdigheter og erfaring. Vi anbefaler at hundeeiere tar kontakt med sin veterinær, som kan henvise til en kompetent hundetrener eller atferdskonsulent. NAS har opprettet en sertifiseringsordning for atferdskonsulenter, der kravene til kompetanse skal kunne gi klienten en garanti for at konsulenten har kunnskap, trenerferdigheter og erfaring i tillegg til holdninger der en tar både hundens og eierens velferd i betraktning.

Mer informasjon om:

 • Misforståelser om bruk av straffebaserte metoder
 • Utvikling av aggresjoner hos hund
 • Bivirkninger assosiert med bruk av straff
 • Hvordan finne en kompetent hundetrener eller atferdskonsulent finner du på http://www.dogwelfarecampaign.org/

Referanser:

 • Eskeland, G. 2008 ”Educational methods as risk factors for problem behaviours in the dog”, Master project at School of Psychology, Animal Behaviour programme, New College Campus, The University of Southampton
 • Eskeland, G., Tillung, R.H., Bakken, M. 2007 ”The importance of consistency in the training of dogs. The effect of punishment, rewards, control and attitude on obedience and problem behaviours in dogs” Poster presentation at the 6thnternational Veterinary Behaviour Meeting & European College of Veterinary Behavioural Medicine-Companion Animals, European Society of Veterinary Clinical Ethology
 • Tillung, R.H., 2006. Reward is suitable to achieve an obedient dog. Unpublished MSc thesis. Dept of Animal & Aquacultural Sciences, The Norwegian University of Life Science.

Owner re-directed aggression following use of an electric shock collar.
Partial hanging of dog and pinning it to the floor.
Aggressive dog being pinned to the floor.

For mer informasjon

Kontakt leder i NAS Anne Voldmo cecilwol@online.no

 • Halvor Evensen

  Du skriver/ gir råd til en eier i en artikkel ang en hund som biter/ nipper i eieren sin og anbefaler han å binde den til et tre og la den assosiere dette med straff. Dette må være det dummeste jeg har lest fra en såkalt atferdskonsulent. Det du gjør er jo å fjerne hunden fra situasjonen men du adresserer jo ikke selve problemet. Du må huske Gry hunder rasjonaliserer ikke og har null forståelse for at dette er straff.. og btw en rolig, velbalansert og selvsikker leder vil aldri trenge mer en kroppspråk for at hunden skal skjønne at dette ikke er ok. Isteden det du prestererer å gjøre er jo å anbefale folk å bruke menneskelige avstraffningsmetoder. Funker jo veldig bra å sende guttungen på rommet og la de tenke over det. Men husk å skille dyr fra menneske nå hehe

 • Halvor Evensen

  Hahaha saklig..

 • Halvor Evensen

  Helt enig med deg. Se svaret mitt lengre ned i tråden..

 • Halvor Evensen

  Jeg syntes at dette er ganske fasinerende å lese, Gry. Dine påstander ovenfor går jo ut på at man ikke skal slå hunden, kvele hunden, bruke unødvendig makt mot hunden. Noe jeg selfølgelig er helt enig med deg i og noe som er totalt uakseptabelt. Dette er eiere som aldri bør eie en hund i sitt liv fordi de ikke har kontroll på sitt eget liv og sin egen energi. Samtidig så kjøper jeg ikke argumentene dine vedr CM overhodet.

  Men bare for å adressere de to største misoppfatningene du har ang hunder og alle hundeeiere som kun har tro på positiv forsterkning hele tiden. «Disiplin og dominans».
  I ditt hodet så betyr det å bryte ned hunden, sparke hunden osv… Og ja disse hundeierne som benytter disse formene for disiplin er avskyelige (CM er ikke en av dem). Men det du ikke skjønner er at disiplin (regler og begrensninger) og dominans kommer i så mange former. La meg ta deg tilbake til valpestadiet for derretter og stille deg et enkelt spm:
  Når tispen oppdrar valpene sine, bruker hun ikke både trening, disiplin og kjærlighet? Hun trener med dem, hun leker med dem, hun gir dem kjærlighet, men hun sier også ifra med et lett bitt over snuten etc (korrigering på like linje som CM bruker touch, ikke spark) når de gjør noe feil. Så hvorfor skal vi mennesker da bare bruke positiv forsterkning når hunder ikke er skrudd sammen sånn? Jeg liker hvertfall å se på disiplin eller en korrigering på som en måte å lede vei. Men i en velbalansert og bestemt måte gjennom kroppspråk og rolig energi. Trening + displin + Kjærlighet er den evige formelen for en velbalansert og lykkelig hund. Og hvordan vi mennesker oppnår det; gjennom rolig og selvsikker energi. Det er en regel som sier at man aldri skal gå imot naturens lover og regler. Mennesker rasjonaliserer, tenker og prosesserer. Hunden er instinktive dyr som lever i nuet og reagerer. Dette vil alltid forbli slik.

  Ang dominans og forskjellige former for det. Et eksempel i en ulveflokk: Du trodde kanskje at det var de ulvene som er mest dominante i flokken som ble leder? Tvert imot. Fra tidlig valpe alder har du alltid de som blir sett på som de svakeste, de som er de mest dominante som sloss mest og leker hardest også har du den valpen som sitter mer for seg selv. Studerer de andre og lærer deres styrker og svakheter. Dette er den ulven som vil bli flokkleder en dag. Hvordan oppnår han dette: gjennom en velbalansert og selvsikker energi som de andre speiler. Han passer på de svake og er samtidig ikke redd for å korrigere/ disiplinere de mer dominante hundene om det må til. Han vil aldri drepe dem (sparke dem, slå dem..) men har en utstråling og en energi som gjør at de andre underkaster seg. Når seansen er over og de har underkastet seg (Om nødvendig) så går han rolig vekk og de andre følger naturlig etter. Og de følger ikke etter pga redsel, ikke av frykt men fordi alt flokklederen trengte å gjøre var å vise et selvsikkert kroppspråk og forlange respekt. Dette er hva som kjennetegner en god leder.

  Husk at hunden alltid har 3 måter å behandle en situasjon på: kamp, flykte eller underkaste seg. Den siste er faktisk den enkleste pga det er veldig få hunder som er født en flokkleder. Den føler seg mye tryggere og tar absolutt ingen skade av å underkaste seg sin leder. Så lenge lederen viser en selvsikker, men rolig og bestemt energi. Da holder det som regel alltid med kroppspråk.

  Alt dette over klinger det CM over og hva han står for og brenner for. Argumenetene deres om slag og spark og slag er brukt opp for lenge siden og har ingen rot i virkeligheten.

  Min flokk består av en samboer, schäfer og en mellomschnauzer. Hos oss er det et liv i balanse med masse kjærlighet, trening og kontstruktivt lederskap. Såpass skylder vi samfunnet!

 • Pingback: 23. desember. Treningsmetoder og dyrevelferd. | Nesbyen Hundeskole, Hallingdal()

 • GryLoberg

  Det er ikke noe enten det ene eller det andre. Det utallige måter å trene hund på og det er utallige måter å behandle hunder med atferdsproblemer på. Forskjellen ligger i hvorvidt det tar hensyn til velferden til hunden og sikkerheten til folk.

  Dette er et eksempel på hvordan man kan trene en hund verken uten å påføre den ubehag eller å avlive den http://www.youtube.com/watch?v=eMc-zyNfRO0

  Når det gjelder TV så er det slik at man tar med de hundene på TV som gjør seg bra på TV. Det er gjerne hunder med mye lyd og som er veldig tydelig. De tar også med de klippene de vil og de tar også med de hundene hvor utfallet er slik de ønsker å fremstille det.

  Under filming brukes det mye tid, gjerne en hel dag på en episode som kanskje er på 20-40 minutter.

  Vi kan ikke ut fra det vi ser på TV si at han alltid lykkes. Det er gjort mange undersøkelser for å se på prognoser på atferdsprobemer hos hunder så det kjenner vi en del tid. Absolutt ingen atferdskonsulent eller Cesar Millan lykkes alltid.

  Det finnes mange dyktige atferdskonsulenter der ute og de vil klare det vel så bra som CM, og i tillegg ta hensyn til velferden til hunden og eier.

 • Eide

  Hva er best?
  Å korrigere en aggresiv hund med et bestemt dytt eller sende den til avliving?
  Å korrigere med et kraftig nykk i halsbandet eller å la hunden bite ihjel en annen og la den leve i et liv uten noen kontakt med andre hunder?

  Cesar Millan tar på seg mange svært vanskelige saker, og han lykkes alltid! Prøv å også se på hva han faktisk får til!
  Skulle så veldig gjerne sett folk bruke «Anti-Cesar»-metoder på alle hundene han har fikset! Er ganske sikker på at verden hadde hatt en god del færre hunder for å si det sånn…

 • Tonelly

  Jeg blir provosert over at den engelske kennelklubben (og NKK) uttaler seg, og er bekymret for hundenes velferd. Hva med de tragiske lidelsene de selv har og fortsatt påfører verdens hunderaser daglig gjennom sitt sinnsyke arbeid m å lage rasestandarde for å få frem den «den perfekte hunden». Om det å ikke ha muligheten til å puste ordentlig ikke er dårlig velferd så vet ikke jeg…. Hold deg for nesa, pust gjennom et sugerør i munn og løp deg en tur- det er vel ca hvor gøy det er å være enkelte hunderaser i dagens samfunn!!!

 • GryLoberg

  Det er ikke alltid like lett å vite hva som kommer først av høna og egget. En har sett en sammenheng mellom treningsmetoder og forekomst av atferdsproblemer. I noen tilfeller vil treningsmetoden føre til atferdsproblemer, i andre tilfeller vil atferdsproblemet føre til at folk setter inn tiltak som forværrer eller vedlikeholder problemet.

  Men når en ser på hvorfor hunder utvikler atferdsproblemer så er bildet mer sammensatt. Vi har arvelige faktorer, sosialisering, stress tidlig i livet, helse som noen av de viktige faktorene.

  I denne artikkelen har jeg skrevet om årsaker til at hunder utvikler atferdsproblemer. http://www.manimal.no/?p=528

 • Jonas

  TV programmet med Cesar Millan handler ikke om hundeoppdragelse. Det handler om hunder med adferdsproblemer, de som eier dem og hva Cesar Millan gjør for å prøve å rette opp i det de har gjort for at hunden er blitt uhåndterlig.

  Dessverre tror jeg ikke folk forstår dette.

  Når man ser idioter som lufter håndveskebikkja sin langs Akerselva og napper den hardt i halsbåndet, lager en hissig schhhh lyd før de tupper hunden i rævva så skjønner man at de driver etter misforståtte Cesar Millan-metoder.

  Hundeviskerens metoder, om enn utført av idioter som misforstår konseptet, skaper nok flere adferdsproblemer enn de forhindrer.

 • GryLoberg

  Halsbåndet til hunden strammes såpass godt rundt halsen på Shadow at halsbåndet forhindrer blidtilførselen til hjernen. Hunden mister ikke luft.
  Jeg må beklage at du ikke ser hvordan hundene på disse klippene reagerer på det de blir utsatt for.

 • GryLoberg

  Cesar Millan sparker hunder http://www.youtube.com/watch?v=yGuuQO54hPo

 • GryLoberg

  Cesar Millan bruker strømhalsbånd. Hunden får også omdirigert aggresjon rettet mot eieren http://www.youtube.com/watch?v=GptupfqLYwc

 • Petter_Nor

  Nesten kveles? Ærlig talt, er dette alt dere har?
  «Sparkingen» er et dult bak som han ofte bruker..
  Nå synes jeg dere er mer fanatikere enn troverdige!

 • GryLoberg

  Et eksempel på hvordan Cesar Millan ikke forstår hva hunden forsøker å fortelle han http://www.youtube.com/watch?v=omxz1YAyc4w

 • GryLoberg

  Her ser du et eksempel med Shadow som neste kveles.Legg også merke til at Shadow kaster seg mot den andre hunden rett etter at Cesar Millan sparker han i siden http://www.youtube.com/watch?v=Qh9YOyM2TAk

 • Petter_Nor

  Jeg ser av og til på dette programmet, men aldri sett at han har brukt noen slike metoder som dere beskriver her.
  Kan dere legg inn link til slike hvor han bruker kveling, pigghalsbånd, osv..?

 • GryLoberg

  Pressemeldingen ble også publisert av NKK http://www.nkk.no/nkk/public/openIndex?ARTICLE_ID=8217

 • Nicklas Vega

  If you KNOW anything about dog behavior -you do NOT need proof, that the dogs are mentally hurt. You could just open your eyes…….

  But lets met a try it. I have been trained in combat to hurt you badly without leaving marks (proof in any way). SO if you do not do, what I want you to (although I never took time to teach you to do it correct with love and respect) I will hurt you, scare you and threaten you.

  Now tell med, that is ok…… idiot

 • Anette Marie Og-Bjørn Ruud

  Denne mannen har jo forandret en generasjons syn på hunder, og fått folk til p forstå at en hund er en hund, og har han klart å forandre bare en hunds hverdag så er ikke det bare kjempebra?? Selvfølgelig trenger hunder å bli forstått og det er jo ingen tvil om at han har gjort en forskjell for mange hunder og hundeeiere..
  Ok, det er få som klarer å bruke de midlene riktig, men det er forskjellen på oss mennesker som har vært så stor, han har fått opp øynene til mange mennesker som før har skapt nervøse og redde hunder kun ut av uvitende… som kansje har fått litt mer forståelse av hvordan en hund tenker… jaja, fæle mannen!!!!!??? Så får dere bare fortsette med sjalusien og smålighetene med å angripe en som brenner for og elsker hunder… Ingen liker en besserwisser…

 • hallo2

  Veldig bra artikkel. Støtter denne 100 %. Linn-Therese Marthinussen, mener du at de fremste etologene vi har i Norge ikke har lest bøker om etologi? Eller at ledende organisasjoner og universiteter rundt om i verden ikke kan noe om etologi og hund?
  Hva slags utdannelse har du til å kunne påstå noe sånt?

 • Pingback: Vepsebolet Cesar Millan « Hakasitas Askeladden – MacLurven()

 • Linn-Therese Marthinussen

  >Herregud dere kan ikke ha mye kunskap om dyr generelt når dere er så blind. Plukk opp noen etologi bøker, les de og så kan vi kome tilbake til denne samtalen.

 • Anonymous

  >og som svar på anonyms spørsmål: NEI, det er ingen bevis på at metodene hans har gjort skade. latterlig at forfatteren av dette blogginnlegget unngår å skrive hvorfor hunden ble skadet. som sagt, en ulykke.

 • Anonymous

  >ikke prøv å vri om på saken, gry. han var ikke tilstede, og det var en ulykke. hvorfor skriver du ikke det? jeg skjønner ikke hvorfor du er så fokusert på å lynsje denne mannen. patetisk.

 • Gry Løberg

  >Det har bl.a. vært rettsak mot Cesar Millan fordi en hund døde på sentert hans.

 • Anonymous

  >Har noen noe bevis på at Cæsar Millan's metoder har gjort skade på noen av de hundene han har hjulpet?

 • Anonymous

  >Det slår meg at en overvekt DAMER er for CM. er de trollbundet av den lille machokaren??

 • Grankongla – ikke så veldig søt

  >En utrolig bra kommentar i en viktig debatt. Jeg har sørget for å spre det glade budskap til venner og bekjente, men møter motbør selv blant de som er utelukkende for positiv forsterkning på andre dyr – og jeg spør meg hvorfor, men klarer ikke finne noen svar! Igjen – bra!