Råforing av hund og aggresjon

I den senere tid har det vært noe oppmerksomhet rundt råforing av hund,  og at dette kan føre til aggresjon og angrep på mennesker. Dessverre skaper slike utsagn unødvendig frykt og fordommer.

Omnivore hunder

Hunder er omnivore. Det vil si at de spiser både kjøtt og vegetabiler, de er altetere. Andre arter som er omnivore er bl.a. mennesker, bjørner, ulver og griser. Vi kan se at hunder er omnivore ved at de bakerste tennene i kjeven til hunden er knutetenner som er ment for å knuse vegetabiler. Ta en titt og se, lettest er det å se på de bakerste tennene i overkjeven. Til sammenligning er katter carnivore (kjøttetere), og har ikke disse knutetennene bakerst i kjeven. Og har du katt, kan du ta en titt der også.

Mens katter må spise kjøtt daglig for å få i seg alle de essensielle aminosyrene de trenger, kan hunder leve av vegetabiler. Hunder har ti essensielle aminosyrer, mens katter har 11. Den 11. aminosyren er taurin som kun finnes i animalsk vev. Hunder trenger tilførsel av linolsyre som kun finnes i planter. Hunder kan omdanne betakaroten til A-vitamin, noe katter ikke kan.

Åtseleter

Gjennom de siste 30-50 000 år som hunden har bodd sammen med mennesker, har hunden utviklet seg fra å være en jeger (og planteeter), til å bli en åtseleter. Ser vi hvordan ferrale hunder (hunder som ikke eies av folk og som lever som løshunder) lever i dag, lever de i stor grad av søppel, matrester og åtsler.  Ferrale hunder er sjeldent jegere.

Jaktatferd

Gjennom historien har vi skapt hunder til å utføre ulike oppgaver for oss mennesker. Bl.a. har vi avlet på hunder som skal hjelpe menneskene i jakt på både små og store byttedyr. Ulike byttedyr krever ulik jaktmetode, derfor var det nyttig at hunden utførte sin del av oppgaven på ulike måte etter hvilken art det ble jaktet på.

Fuglehunder kunne finne fugl, reise den for så å hente den etter at den var skutt. Andre fuglehunder sitter sammen med jeger og venter, for så å hente fuglen etter at den ble skutt. Harehunder har los på hare og markerer hvor den er slik at jeger kan være mer på vakt når haren kommer forbi. Elghunden påviser elgen (los), forvirrer den og bjeffer inntil jeger kommer og kan skyte elgen.

Andre hunder endret jaktmønsteret sitt til å gjete, slik vi bl.a. ser hos gjeterhunder. Mens vokterhundene skal helst ikke ha jaktatferd, de skal kun varsle og skremme når det kommer rovdyr.

Hos flere av rasene vi har i dag er holdebittet, som opprinnelig hadde sin hensikt å holde i byttet før det ble drept, som brukes når hundene apporterer gjenstander eller bytte, og å bære ting. Holdebittet brukes f.eks i ulike former for hundesport, i jakt og hos servicehunder som skal plukke opp og bære ting for mennesker.

Om en hund er hard i munnen og knuser byttet, ødelegger apporten eller den gjenstanden den skal bære, så er dette ikke en atferd vi ønsker. Vi ønsker heller ikke at gjeterhunden skal bite sauen til blods. Derfor er det få hundetyper som har særlig drapsbitt.

Eksempel på drapsbitt finner vi f.eks hos hounds, bl.a. de som brukes i England for å jakte på rev. Disse hundene rett og slett river reven i filler når de fanger den. De har drapsbittet.

Hvorfor er hunder aggressive?

Hunder kan være aggressive av en rekke ulike årsaker. Noen av de vanligste årsakene til aggresjon er manglende sosialisering. Vi vet også at sosialisering hemmer jaktatferd mot den arten den er sosialisert på. Det vil si at hunder som er sosialisert både på voksne og barn, kvinner og menn ikke vil rette jaktatferd mot disse.

Hunder kan bli aggressiv pga smerter eller andre helsemessige årsaker slik som infeksjoner, hormonelle forandringer osv.

Det er ytterst sjeldent at hunder angriper mennesker pga jaktatferden. Det er vanligvis av frykt, smerte eller andre helsemessige årsaker.

Bitt uten aggresjon

Vi må også huske at hunder kan bite uten å være aggressive. Hunder kan bite for å få oppmerksomhet, de kan bite mens de leker og de kan jakte.

Jaktatferd er stille. En hund som angriper vil snike seg innpå, være stille for så å bite. En slik hund vil ikke bjeffe, knurre eller lage særlig med lyder. Heldigvis skjer slikt ytterst sjeldent iflg. litteraturen.

Råforing og jaktatferd

Påstander om at hunder blir mer blodtørstige og angriper mennesker fordi de fores med slakteavfall eller påkjørt vilt, finnes det absolutt ingen dokumentasjon på. Det er også veldig ulogisk. Det er like liten logikk i det som at mennesker som spiser rå mat som tartar eller sushi oftere er mer voldelige.

I stedet for å skremme og etablere nye myter er det mer viktig å bruke tid og energi på å lære mer om hund og hundeatferd.

Her kan du lese mer

10 gode råd

Hvorfor hunder får atferdsproblemer

Sikkerhetstiltak ved aggresjon ovenfor mennesker

Hunder som biter barn